Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie klubu

 

Sportovní střelecký klub v Lounech vznikl na základě dohody mezi dvěma základními organizacemi Svazarmu a to ZO Březno a tehdejší 4.ZO Svazarmu LOUNY, která v něm hrála hlavní roli neboť byla jediná v Lounech a blízkém okolí, která se zabývala sportovní střelbou. Ustavující schůze klubu byla zorganizována 15. ledna 1972 v restauraci PRAHA na Komenského náměstí v Lounech. Byl to svazek jen dočasný, neboť nebylo dosaženo předpokládaného souladu a ZO Březno z klubu již po dvou letech odešla. A tak se stala 4.ZO Svazarmu LOUNY Sportovním střeleckým klubem.

 

SSK Louny se stal významným pořadatelem střeleckých soutěží. První střeleckou soutěží byla v listopadu 1971 Velká cena MARGOLÍNA, která byla pořádána na počest Velké říjnové socialistické revoluce a jejímž pořadatelem byla právě 4.ZO Louny. To také bylo v podstatě předzvěstí založení klubu. Další střeleckou soutěží byla VELKÁ CENA OSVOBOZENÍ, která se konala poprvé 9. května 1974 pod patronátem Cukrovaru Lenešice. Zatím co se Margolína konala jak ve střelbě z pušek a pistolí, VC osvobození se konala už jen v disciplíně sportovní pistole. Následující rok byl zahájen Memoriál hrdiny SSSR Kpt. Otakara Jaroše, lounského rodáka. Narodil se v Lounech dne 1.8.1912 a padl 8.3.1943 u Sokolova v SSSR.

 

SSK Louny byl pořadatelem mnoha dalších střeleckých soutěží jako velké ceny MDŽ (3 ročníky), která byla určena jen ženám a měla též poměrně velkou účast, velké ceny na počest Slovenského národního povstání (v roce 1972, 73 a 74) a z této velké ceny vzrostl Jarošův memoriál.

 

Nemalou roli v růstu členské základny v SSK Louny byla střelecká základna mládeže (SZM), která byla též pověřena uspořádáním letním soustředěním mladých střelců. V té době byla ale také vyhodnocena jako nejlepší SZM. Z této SZM vyrostlo družstvo žen, které se drželo v Celostátní střelecké lize žen v disciplíně StP 30 + 30 několik let na prvním místě.

 

V současné době se SKK Louny opět probouzí k životu. Pořádáme sportovní akce jako je například oblíbený závod "O pohár předsedy SSK Louny", který pro zajímavost v roce 2014 ovládl lounský Jan Polách se score 571 v mužské disciplíně SP 30+30. Klub registruje minimálně 20 aktivních členů a další přibývají. Dále probíhají stavební úpravy střelnice a obnova již zašlého zařízení. Těšíme se na viděnou.

                                                                                                              

                                                                                   "Sportovní střelbě zdar!"